Deep Water question answer

Deep Water question answer

In this post, you will get Chapter 10 – Deep Water question answer of Rajasthan board. Deep Water question answers divided into two parts.

  1. Deep Water Short questions
  2. Deep Water Long questions

Deep Water question answer (SHORT)

Q 1. Why does water create a feeling of hatred and terror in William Douglas?

ANS – When William Douglas is 3 or 4 year old then his father took him to beach. When his father stand on beach then a surf buried them. Terror of water seated in his heart.

Q 2. What was the continual warning of the author mother and did he take it seriously?

ANS – The continual warning of the author mother is that Yakima River was dangerous. Yes he took it seriously.

Q 3. Why did Douglas decide to join the YMCA pool?

ANS – YMCA pool was only 2 or 3 feet deep so Douglas thought it was safe. He had got a pair of wings.

Q 4. What does the author describe as the misadventure and how does he end up?

ANS – The misadventure was his narrow escape from drawing water into YMCA pool. He ends up lying on his stomach nearby pool.

Q 5. What did William Douglas plan while sinking to the bottom of the swimming pool?

ANS – Douglas planned to hit the bottom hard with feet and then come to surface of the pool lie on it and paddle to the edge of the pool.

Q 6. How did terror seize the narrator when he was going down and down and tallow glow of water surrounded him?

ANS – The cry was left to his neck. The horror of death made him mad in the water. His head bursts and lungs started hurting. He was getting dizziness. Legs and arms did not move.

Q 7. Where did the author find himself lying?

ANS – The author find himself lying near by YMCA pool and he was vomiting.

Q 8. How does the fear of water ruin his fishing trips and other joys?

ANS – he could not go for bass, trout and salmon fishing. He could not enjoy canoeing , boating or swimming.

Q 9. Why was William Douglas determined to conquer his fear of water?

ANS –William Douglas determined to conquer his fear of water because his life had become handicapped. He wanted to feel free and enjoy his life.

Q 10. How did the author become a perfect swimmer?

ANS – Author hire a coach who is able to teaching him swimming perfectly. Coach is using a rope and a pulley to teaching swimming. He taught him how to exhale with face into the water. Thus the author learned to swim.

Deep Water question answer (LONG)

Q 11. How does Douglas develop a sense of deep fear of water and what does he do to overcome it?

ANS – When William Douglas is 3 or 4 year old then his father took him to beach. When his father stand on beach then a surf buried them. When he was 10 or 11 year old then a Dabang pushed him into the YMCA pool. He was saved from death.

He hires a coach who is able to teaching him swimming perfectly. Coach is using a rope and a pulley to teaching swimming. He taught him how to exhale with face into the water. Then he swims alone in lake Wentworth and Warm lake. Thus the author learned to swim.

Q 12. Who helps the author in becoming a perfect swimmer and how?

ANS – A hired coach and the author’s firm resolution helps him in becoming a perfect swimmer. The coach tied the belt around him, tied it with a rope attached on the pulley and started swimming it. In three months his fear became less. He taught him how to exhale with face into the water. Then he teaches him to swim with legs. In some weeks he became perfect swimmer.

Q 13. Describe how Douglas tried to save himself from drowning.

ANS – For the first time when Douglas went down and touched his feet to bottom, he jumped forcefully towards the upper side. He came up slowly. He tried to shout many times but the voice didn’t come out of his throat. He wanted to pull the legs upwards. He went down again. In second time he jumped with full strength. He came up. He could not call for help. Then he lost hope and down a third time.

Q 14. What things of joy did the author miss due to his fear of water?

ANS – The author missed the joys of fishing, boating, swimming due to fear of water. He missed boating in water bodies. He missed water sports like surfing, canoeing etc. he missed swimming in Wentworth and Warm lake. He missed fishing for landlocked salmon on Maine lake, bass fishing in New Hampshire etc.

Join Whatsapp group for more updates

Read more questions

If you like Deep Water question answer then share it with your friends.

Share Deep Water question answer on facebook or whats app hit like button below

2 thoughts on “Deep Water question answer”

Leave a Comment

error: Content is protected !!