Indigo Question Answers

In this post, you will get chapter Indigo Question Answers of class 12 Rajasthan board. Indigo Question Answers divided into Indigo Short Questions & Indigo Long Question.

Indigo Short Questions

Question 1. Why did Raj Kumar Shukla approach gandhiji?

Answer – When Raj Kumar Shukla came to congress session to complain about the injustice system in Bihar and then somebody suddenly said “talk to Gandhi”.

Question 2. What were the terms of contract between British landlords and peasants?

Answer – The terms of contract between British landlords and peasants is that indian peasants were to plant indigo on 15% of their land and surrender the entire indigo to British landlord as a rent.

Question 3. Why did Gandhiji not agree to proceed to champaran with Raj Kumar Shukla?

Answer – Gandhi ji had an appointment in Kanpur so Gandhi ji not agree to proceed to Champaran with Raj Kumar Shukla.

Question 4. What happened when gandhiji and Raj Kumar Shukla wanted to meet Raj Kumar Shukla?

Answer – Gandhi ji did not allow to draw water from well. It is because Dr. Rajendra Prasad servents took Gandhi ji as a poor peasants and think Gandhi ji is untouchable.

Question 5. Why did Gandhi ji plan to go to Muzzafarpur?

Answer – Gandhi ji plan to go to Muzzafarpur because Gandhi ji want to collect more information and it was route to champaran.

Question 6. What was the effect of synthetic indigo on natural  indigo crop?

Answer – The international demand for natural indigo reduced very much and now it was not a profit making business for British landlords.

Question 7. How did British landlords compel poor peasants?

Answer – British landlords compel poor peasants by long term agreement and then by agreement to pay compensation for being released from 15% arrangement.

Question 8. Why did Gandhi ji scold the lawyer?

Answer – The lawyers of champaran are charging high fees from poor peasants and not helping them so Gandhi ji scold lawyer.

Question 9. How did the champaran episode prove to be a turning point in the political career of Gandhi ji?

Answer – The champaran episode showed that the people of india could win freedom for themselves by folloeing truth and non – violence. Gandhi and his way of working had succeeded.

Question 10. What did Gandhi ji do for social upliftment of poor families of peasants?

Answer – Gandhi ji opened primary schools in six villages. Gandhi got a doctor to volunteer his services.

Indigo Long Question

Question 11. How did Gandhi ji help the peasants in champaran?

Answer – Gandhi ji wanted first to collect information about injustice of British landlords in Bihar. Next he called on British commissioner of Tiruth division. He proceed to motihari. Gandhi ji reject notice to quit champaran. When Gandhi ji appeared in court then court is full of peasants. Officers can not handle them. Officers removes the charges and constitute an enquiry commission which gave decision in favour of the peasants.

Question 12. Explain in your own words, how Raj Kumar Shukla convinced Gandhi Ji to proceed to Champaran?

Answer – Gandhi was to go to other parts of india. Rajkumar shukla chase them everywhere. For weeks Rajkumar shukla never left Gandhi side. He told Gandhi that he had come to complain about the injustice of British landlords in Bihar. Impressed by shukla Gandhi asked him to come and meet him in Calcutta.

Question 13. Why did Gandhi ji decide to consult prof. Malkani and Dr. Rajendra Prasad?

Answer – Gandhi ji decide to meet with Prof. Malkani and Dr. Rajendra Prasad because they wanted to collect more information. Gandhi and J.B. kripalani meet at Tagore shantiniketan School. Gandhi ji decide to meet Dr. Rajendra Prasad because Rajendra Prasad was a very popular lawyer in Patna. Gandhi ji scolded lawyer in Patna for charging high fees from poor peasants and not helping them.

Question 14. What were the old terms and condition of the contract between British Landlords and peasants?

Answer – The old terms and condition of the contract between British Landlords and peasants were following. Indian peasants were to plant indigo on 15% of their land and surrender the entire indigo to British landlord as a rent. Then, the British demanded compensation to release the indian peasants from 15% agreement.

Question 15. What was the impact of the champaran episode on the peasants and the British government?

Answer – The impact of the champaran episode on the peasants is positive. Peasants fear of British landlords had reduced very much. They had become more confident.

The British was fearful. British government constitute an enquiry commission in favour of poor peasants.

Join whatsapp group for more updates

Read more

If you like Indigo Question Answers then share it with your friends.

You can share Indigo Question Answers by what’sapp and facebook.

Don’t forget to like this post.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here