Journey to the end of the earth question answers

In this post, you will get Journey to the end of the earth question answers of Rajasthan board class 12. Journey to the end of the earth question answers divided into

  • Journey to the end of the earth question answers (short)
  • Journey to the end of the earth question answers (long)

Journey to the end of the earth question answers (short)

Q. 1. What is phytoplankton?

Ans – Microscopic grasses of the sea that nourish and sustain the entire southern ocean food chain is called phytoplankton.

Q. 2. How were the Himalayas formed according to the author?

Ans –Himalaya were formed by a break in Gondwana super-contient.

Q. 3. What does the author compare stretching and running of crab enter seals to?

Ans – Author compare stretching and running of crab of enter seals to stray dogs.

Q. 4. Why is phytoplankton necessary for the survival of bio-diversity in Antarctica?

Ans – Phytoplankton necessary for the survival of bio-diversity in Antarctica because it nourishes and sustains the entire southern food chain. It is responsible for the lives of water animal, bird of the region and global carbon cycle.

Q 5. What was the author first reaction on reaching Antarctica and why?

Ans – on reaching Antarctica the author first reaction was this it is like walking in to a ping pong ball. Because there are no trees, humans, or buildings etc.

Q 6. Which programme was the author a part of on his expedition to Antarctica? Why was the programme successful?

Ans – On his expedition to Antarctica the author was a part of the programme  “students on ice”.

It is successful because it is a life changing experience.

Journey to the end of the earth question answers (long)

Q 7. Why does the author think that Antarctica is the right place to study human race past present and future?

Ans – The author thinks that Antarctica is the right place to study human race past present and future because there is no human population that’s why it is completely pure. World geological history is trapped here. There are no tree and human markers.

Q 8. Describe the Antarctica atmosphere as experienced by author.

Ans – Antarctica is the coldest, driest and windiest in the world. About 90 percent of earth total ice is here. A little change in the environment here can have a big affect. Here ecosystem is very simple. In Antarctica no human markers, no trees, no buildings etc.

Q 9. “The world geological history is trapped in Antarctica”. How study of this region useful to us?

Ans – The study of Antarctica is useful to us. It holds in its ice cores half million year old carbon records trapped in its layer of ice. It existed when there were no human beings. Thousand of species flora and fauna flourished here. It was the center of gondwana super continent.

Join whatsapp group for more updates

Read more Question Answers

If you like Journey to the end of the earth question answers then share with your friends.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here