Lost spring

Lost spring

Here I Provide lost spring questions and answers of Rajasthan board class 12 book Rainbow. Lost spring author is Anees Jung.

Lost spring short Questions

Question 1. Why did saheb family settle at Seemapuri?

Answer – Saheb family settle at Seemapuri because they are squatters and who came from Bangladesh in 1971.

Question 2. Why does Anees jung’s promise to open school seems hollow?

Answer – Anees Jung’s promise to open school seems hollow because building a school is not a game school building takes time.

Question 3. Why does the author describe seemapuri  as miles away from delhi?

Answer – Seemapuri is very close to Delhi but if we consider the condition in which people live they poles apart. In Seemapuri, there are no necessities of life available in Seemapuri.

Question 4. What does the author mean by the expression “Garbage to them is gold”?

Answer – “Garbage to them is gold” these lines are true. Garbage is no less than gold to rag-picker because this is the only means survival for them. They pitch their tents wherever they can find rags.

Question 5. What does the expression “sometimes I find a rupee in the garbage” Mean?

Answer – The expression means garbage for children is wrapped in wonder. A rupee is a big capital for rag pickers so their eyes light up in hope of finding more.

Question 6. Why is sahib not happy working at tea stall?

Answer –Saheb is not happy working at a tea stall because he lost his freedom. He finds steel canister in hands. In short, he does not like working under his master.

Question 7. What is mukesh ambition? Can it be realized?

Answer – Mukesh ambition is to become a motor mechanic. Yes, it can be realized. He will go to the garage and learn it.

Question 8. “Can a good-given lineage ever be broken”? why does mukesh grandmother say so?

Answer – “Can a good-given lineage ever be broken” is true. Mukesh grandmother says because she thinks it can be broken. Fortune has to favor the brave.

Question 9. Describe the hazards of working in glass bangle industries.

Answer – Hazards of working in glass bangle industries are following-

  • The working near the furnaces with high temperature leaves a bad effect on the health of the Labour.
  • Labour working in bangle industries they lose eyesight.

Question 10. “she still has bangles on her wrist, but no light in her eyes”. What does anees jung imply by this statement?

Answer – By the statement, Anees Jung implies that the vicious circle of social customs and society have killed the capacity of the bangle makers to take initiative.

Question 11. What happens when the bangle makers in Firozabad try to get organised for their rights?

Answer – When bangle makers in Firozabad try to get organized for their rights then they hauled by the police, beaten or drag to the jail for doing something illegal.

Lost spring long questions

Question 12. Describe the living condition of seemapuri  slums?

Answer – Seemapuri situated in Delhi. In Seemapuri more than 10000 ragpickers settled. The rag pickers are squatters who came from Bangladesh in 1971. They live in structures of mud. There is no sewage, drainage, or running water. They live without an identity and permit.

Question 13. Mention the circumstances which force the bangle makers to live a life of primeval state in Firozabad?

Answer – In Firozabad bangle makers cannot send their children to school. They can only teach them what they know – bangle making. This happened because middleman and money lenders have their hold on their lives. The administration and police are hands in glove with both of them. No bangle maker dare to do anything different. They have killed their capacity to try to something new or different.

Question 14. Describe the two types of world mentioned by anees jung in the “lost spring”.

Answer – Author Anees jung mentioned two types of world.

  • The first type of world is of the rag pickers of Seemapuri in Delhi.
  • The second type of world is of bangle makers of Firozabad.

In Firozabad and Seemapuri children lose their childhood. A vicious circle surrounds them every time.

Question 15. Discuss how child labour is potential threat to life on the basis of your reading of the lesson?

Answer. Childhood is a time period for mental & physical growth. Childhood is a period of playing and learning. Mental & physical growth is not possible if children working on the shop and anywhere. These kinds of children are easily exploited and abused by others.

Read more answers

If you like lost spring questions and answers then share with your friends and classmates.

2 thoughts on “Lost spring”

Leave a Comment

error: Content is protected !!