Most important questions class 12

Most important questions class 12 – Chapter included

Water

Q 1. How was Egypt made by the river Nile?

Ans – Egypt was made because River Nile brought the soil of the valley as the finest silt from Abyssinia and central Africa and deposited in the through.

Q 2. What made the wonderful difference between the Libyan desert and the valley of the Nile?

Ans – Water of the river Nile made the wonderful difference between Libyan desert & the valley of the Nile.

Q 3. How does water add to the beauty of the countryside?

Ans – Water adds to the beauty of the countryside by when it trickles over the rocks as a stream of when it quenches thirst of cattle as a wayside little pond.

Q 4. What according to the author, do Geologists tell us of the valley?

Ans – According to the author, Grologists tell us that the entire soil of the nile valley is the creation of the river itself. The ancient civilization of Egypt was created by the water of Nile valley.

Q 5. Why does the writer compare water with elixir?

Ans – C.V. Raman compare water with elixir because whole ancient civilizations were nurtured by water. Water adds beauty to countryside. Water is the basis of all life because without water survival is not possible on earth.

Q 6. Water is the basis of life. Elaborate with reference to human, animal, and plant?

Ans – Every human needs water for doing physiological activity like drinking, bathing, washing. Human body also contains a good amount of water.

A room 10′ × 8′

Q 7. What did Mrs. Malik insist upon?

Ans – Mrs. Malik insist upon increasing the size of the store room to be 10’ by 8’ for the present use of her old mother in law and after when he is die then as a store.

Q 8. What were Mr. Malik’s views regarding a store room?

Ans – Mrs. Malik’s views regarding a store room are – The store should be a little bigger, Trunks can be moved freely, Convenient to keep it tidy.

Q 9. Why did Mrs. Malik decide to settle down in Delhi permanently?

Ans – Mrs. Malik decide to settle down in Delhi because they were posted back to Delhi and their children were growing up. They think to built house.

Q 10. What were Mrs. Malik’s plans regarding the furniture for the new house?

Ans – Mrs. Malik said that she would have new furniture made for house. She would not allow a single piece of old furniture in new house.

Q 11. What reasons does Mrs. Malik have to be happy and consoled on being transferred from Delhi after the acquisition of their new house by the government?

Ans – There are two reason are – Substantial rent by government regularly every month in their bank account, No renting to private tenants.

Q 12. Why was the architect perplexed?

Ans – Mrs. Malik wanted a store room to the size 10’ by 8’ for her old mother in law so architect was perplexed.

Q 13. In what manner was Mrs. Malik’s daughter in law similar to the figure in sketch?

Ans – Mrs. Malik’s daughter in law was wearing a maroon coloured saree that the figure in the sketch had.

Q 14. Why could the Malik not shift to their new house on Monday morning? When they do so and why?

Ans – Malik not shift to their new house on Monday morning because of heavy rain. They do so in the evening because Monday was an auspicious day and they wanted to shift.

Important question part 2

Important question poem

Third thoughts

Q 15. Did the narrator go to the market with the intention of buying the painting? How did it happened to buy it?

Answer – Narrator did not go to market with the intention of buying painting. Narrator purchase painting because the dealer sold it in cheap. Narrator thought it’s a good deal.

Q 16. What price did the narrator get from the buyer for the drawing?

Ans –Narrator got 50 pounds from the buyer for the drawing. He bought it in 10 shillings. He got a good profit.

Q 17. Which habit of the story teller leads him to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer?

Answer – The story teller leads him to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer because he had habit of thinking.

Q 18. Justify the title “third thought”.
Answer – “Third thought” is idiom created by the author E.V Lucas. It is based on very popular idiom “second thought”. Second thought means one more consideration given to a issue. Writer changing his ideas every time directed by selfish motive.

Q 19. Why does the narrator term the bargaining as a straight forward matter between dealer and customer?
Answer – the narrator term the bargaining as a straight forward matter between dealer and customer because thinking may save him from the pangs of conscience.

Lost spring

Q 20. Why did saheb family settle at seemapuri?
Ans – Saheb family settle at seemapuri because they are squatters and who came from Bangladesh in 1971.

Q 21. What does the author mean by the expression “Garbage to them is gold”?
Ans  – “Garbage to them is gold” these lines are true. Garbage is no less then gold to rag-picker because this is the only means survival for them. They pitch their tents wherever they can find rags.

Q 22. Why is sahib not happy working at tea stall?
Ans –Saheb is not happy working at tea stall because he lost his freedom. He finds steel canister in hands. In short he does not like working under his master.

Q 23. What is mukesh ambition? Can it be realized?
Ans – Mukesh ambition is to became a motor mechanic. Yes it can be realized. He will go to garage and learn it.

Q 24. Describe the hazards of working in glass bangle industries.
Ans – Hazards of working in glass bangle industries are following- The working near the furnaces with high temperature leaves bad effect on the health of the labour, or  Labour working in bangle industries they lose eye sight.

If you like  then like this post. show your love in comment box. Share with your classmates or Friends.

More chapters updated soon so join what’s app group for latest updates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here