On the face of it question answers

In this post, you will get On the face of it question answers of book Rainbow. On the face of it question answers divided into two parts.

  1. On the face of it question answers (Short)
  2. On the face of it question answers (Long)

On the face of it question answers (Short)

Q. 1. What physical ability did Derry suffer from? How did he come by it?

Ans. Derry looks ugly. He looks ugly because acid had fallen on his face and his face was burnt.

Q. 2. What is Derry afraid of?

Ans. Derry was afraid because his face is burned with acid.

Q. 3. Why does derry not like being with other people?

Ans. Derry was because such as emotional and negative attitude towards such people.

Q. 4. What disability did Mr. lamb suffer from? How did he overcome his feeling of loneliness and alienation?

Ans. Mr. lamb is suffering from disability of the legs. It was because his one leg is destroyed in the war. He overcome his feelings by his company of nature and human beings.

Q. 5. How was Mr. lamb friendly with kids despite them teasing him about his broken leg?

Ans. Mr. lamb loved kids. He welcomed them in his garden. He did not feel troubled when some kids calling him Lamey-lamb.

Q. 6. Why does derry come back to Mr. lamb’s house?

Ans. Derry comes back because Mr. lamb has changed his attitude to life. He inspired him. He loved and praised him.

On the face of it question answers (Long)

Q. 7. What does derry not like about the people around him?

Ans. He doesn’t like peoples around him because they stare at his burnt face. People in the neighborhood whisper together. They think derry face is terrible. People said that’s a mother can only love such as face. They don’t want to mix him with them. They are afraid of him. That is why derry did not like the people around him.

Q. 8. What bond unites Derry and Mr. lamb?

Ans. The bond of positive approach unites Derry and Mr. Lamb. Mr. Lamb suggests Derry to look positive at life. Mr. Lamb said he is physically handicapped but his attitude to the life is positive. He is social and interested in everything. Derry brief fellowship with Mr. Lamb makes him Positive. Derry confidence come back again.

Q. 9. Describe in detail the tactics used by Mr. Lamb to help Derry overcome the feeling of loneliness and alienation?

Ans. Mr. Lamb talk to Derry sweetly and politely.  He says that everyone is welcome in his garden. The gates of their garden are always open to everyone. They said that a weed and a flower are both lives. Likewise, life inside us. Just like plants grow up, we should also grow up. He says I am physically handicapped like you. Do not pay attention to other people’s comments.

Q. 10. Explain the significance of the statement made by Derry “because if I don’t go back there, I will never go anywhere in this world again.”

Ans. The statement made by Derry “because if I don’t go back there, I will never go anywhere in this world again.” Is great significance. Returning to Mr. Lamb in the garden is the re-beginning of the mainstream life. His confidence has come back again.  He has been positive and optimistic now.

If you like On the face of it question answers then share with your friends and classmates. join our whatsapp group for instant updates click here.

Check out more

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here