The seven ages of man questions and answers

By - |

In this post, I answer all the questions of the poem Seven stages of man. Poem Seven stages of man is written by William Shakespeare.

Seven stages of man short Questions

Question 1. Who is compared with a leopard?

Answer – A soldier is compared with a leopard.

Question 2. What is the role of the nurse?

Answer – To look after the mewling & puking infant is the role of the nurse.

Question 3. Who sighs like a furnace?

Answer – A lover sighs like a furnace. He sings a woeful song for his mistress.

Question 4. At what stage does a man wear spectacles at his nose?

Answer – A man wears spectacles at his nose in the sixth stage.

Question 5. What is the importance of repetition of the word ‘sans’?

Answer – The importance of repetition of the word ‘sans’ is that it shows the temporary of a human organ, body, and life.

Question 6. Do you find any melancholy reference in the poem?

Answer – Yes, I find some melancholy references in this poem. The old age is so. The man is lean. He has spectacles on the nose. He is sans teeth, sans eyes, sans taste, sans everything.

Seven stages of man long Questions

Get Rs 10 discount
Coupon

Use this coupon code at checkout.

More Less
Expires on: 30-11-2019

Question 7. Describe the salient feature of all the seven stages of a man’s life.

Answer – As an infant, he mewls and pukes. And in the second stage as a schoolboy, he creeps like a snail. In the third stage as a lover, he sighs like a furnace. And in the fourth stage like a soldier, he seeks a bubble reputation. In the fifth stage as a justice, he is full of wise saws and modern instances.

Question 8. How does the poem represent a mature view of life?

Answer – The poem represents a mature view of life by universal content. The world is a big stage and humans are players of the world. They come to the stage and play their roles and leaves the stage forever. These seven stages occur in every human life.

Question 9. Explain how all the world is a stage in the context of the poem.

Answer. In this poem, Shakespeare has compared life to a play on a stage in the theater. Every human play seven acts in their life. In each, they play a different role on the stage. At first in childhood he is innocent. In the second stage, he is a school going boy. Third, he is a lover. Fourth, he is a soldier. Fifth, as a professional he is a judge. Sixth, he is old and looking ugly. In the last seventh stage, he loses his all memory and sense.

Question 10. Discuss Shakespeare as a minute observer of human nature.

Answer – Shakespeare as a minute observer of human nature it is true. An infant mewls and pukes. So many children do not want to go to school. A lover sighs like a furnace and sings the song behind his lover. In youth a man more idealistic to be realistic. Every mature person behaves wisely. Old man faces infirmities. In the end, a man loses memory and experience childhood.

Read more

If you like the seven ages of man questions and answers then share with your friends.

1 thought on “The seven ages of man questions and answers”

Leave a Comment