The rattrap question answers

The rattrap question answers

here I provide The rattrap question answers of Rajasthan Board class 12 book Panorama. The rattrap author is Selma Lagerlof. Read the rattrap question answers below. The rattrap short answers Q. 1. From did the peddler get idea of the world being a rattrap? Answer. One day the peddler was thinking about his the rat … Read moreThe rattrap question answers

Going places question answers

Going places question answers, Going places, Going places class 12, Going places answers,

Here I provide Going places question answers of Rajasthan Board class 12 book Panorama. Going places author is A. R. Barton. Going places short answers Q. 1. What is Sophie’s dream about her future? Is her dream realistic? Answer. Sophie’s dream was to open a boutique. Sophie thought of becoming a manager to get enough … Read moreGoing places question answers

The gift of the magi

The gift of the magi, The gift of the magi question answers, The gift of the magi class 12, The gift of the magi o. henry

Here I provide The gift of the magi question answers. The gift of the magi author is O. Henry. The gift of Magi short answers Q. 1. How were Jim and Della planning to celebrate Christmas? Answer. Jim and Della were planning to give gifts to each other. They both wanted to give each other … Read moreThe gift of the magi

Trouble in Bohemia question answers

Trouble in Bohemia, Trouble in Bohemia class 12, Trouble in Bohemia question answers, Trouble in Bohemia answers

Here I provide Trouble in Bohemia question and answers of Rajasthan board class 12 book Panorama. Trouble in Bohemia is written by Arthur Conan Doyle. Trouble In Bohemia short question answers Q. 1. Why did the king want his letters and photograph back? Ans. The king was about to marry the princess of a nearby … Read moreTrouble in Bohemia question answers

Drought question and answers

Drought question and answers, Drought, Gafur character sketch,

Here we provide Drought question and answers or Rajasthan board class 12 book panorama. Drought is written by Sarat Chandra Chatterjee. Drought short answers Q 1. Many a time Gafur was forgiven by the landlord. Why? Ans. Gafur was a poor man. He apologized to the landlord. So he was forgiven by the landlord. It … Read moreDrought question and answers

On Reading In Relation To literature answers

On Reading In Relation To literature

On Reading In Relation To literature question answer class 12 Rajasthan Board. On Reading In Relation To literature Author is Lafcadio Hearn.

Short Questions

Q 1. Who are able to read very well even before reaching the age of twenty-five year?

ANS- some rare peoples can read very well even before reaching the age of twenty-five years because they have an addiction of reading.

Q 2. How much is retained in the mind of a reader who reads only for amusement?

ANS- One or two unclear thoughts remain in the mind of a reader who only reads for fun.

Q 3. Why are most of the persons unable to express their original opinion about a book?

ANS- Most people keep turning the page up to hours for the book so that their time passes. that’s why most of the persons unable to express their original opinion about a book.

Q 4. What does the author mean by hard reading?

ANS- The author means a detailed study from a hard read.

Q 5. Explain how, according to Lafcadio Hearn, amusement and study are two different things.

ANS- According to Lafcadio Hearn, entertainment and study are two different things. After classroom studying a story or poem, it is entertainment. Knowing the meaning of each word, a detailed study is called actual study.

Q 6. What are the chief characteristics of a science book?

ANS- Some characteristics of a scientific book are following-

  • It is necessary to read carefully.
  • There is a good amount of valuable information in it.
  • Its composition is based on the best theory of science.

Q 7. What is the author opinion about a half educated person?

ANS- The author’s opinion about half-educated people is that they can’t understand the qualities of great literature. They only read for fun.

Q 8. What is the result of the habit of discipline formed in a person?

ANS- The result of a person’s discipline is that he will not only read books for entertainment. The book will have to touch his high emotions and intelligence.

Q 9. What do we find when we re-read a book?

ANS- When we read the book, again and again, we get new meanings every time. As age increases, the pleasure from such a book increases.

Q 10. Why has reading for amusement been compared with narcotic?

ANS- Reading a book for entertainment is compared with drugs because both of us waste our time, live in dreams, destroy thoughts ability.

Long Questions

Q 11. How does a great critic differ from a common person?

ANS-Great critics differ from a common person because he does not read-only for entertainment or to spend time. When he reads the book, his attention is on the book. He reads carefully. A good critic finds new hidden meanings every time. After reading a book, he is able to express an original opinion. A normal reader takes a superficial interest in the book. He can’t answer the questions of the book.

Q 12. “A good book of fiction or romance or poetry is scientific work” Explain.

ANS- All books are read carefully as a scientific book. The good book is read for knowledge, not for amusement. A book of literature i.e. of fiction romance or poetry has the same value as a scientific book. Literature also composed on the rule of different sciences, particularly the science or life or the knowledge of human nature. Thus a good book if fiction, romance, or poetry is a scientific book.

Q 13. How is the greatness of a book determined?

ANS – A great book gives us mental food. We want to read it again and again. When we read it then we find new meanings every time. As age increases, the pleasure from such a book increases. A great book grows exactly in proportion to the reader’s mind. It delights the reader more and more again and again.

Q 14. Mention the qualities of a good book.

ANS – A good book has lots of qualities. A good book always has good knowledge. Readers want to read it again and again. a good book has value as much as the scientific book. It is created on the best principles of science. It gives mental food. It should have passed the test of time. It enhances meaning expansion with the understanding of the reader.

Q 15. What should guide us in the choice of our readings?

ANS- We should only read the book which we want to read more often. We should only read valuable books. We should read books that give us new meaning on reading it again and again. We should read books that grow with the readers’ minds. We should buy the book only when we want to read it.

Q 16. What does the author mean by “A great book grows exactly in proportion to the growth of the reader’s mind?”

ANS – The author means by “A great book grows exactly in proportion to the growth of the reader’s mind is true. The good book is never old and does not die. This gives new meaning every time it reads. It gives the reader pleasure every time. Along with age the enjoyment of the book also increases. Any reader can enjoy only according to his capacity. When his understanding increases, happiness also increases.

If you like On Reading In Relation To literature question answer then share with friends  

Read moreOn Reading In Relation To literature answers

Rainbow important questions 2019

Rainbow important questions, Rainbow important questions class 12

Rainbow important questions 2019 – Here I collected the most important questions for you. All Rainbow important questions 2019 are collected from the book. Indigo Q 1. What were the terms of the contract between British landlords and peasants? Ans- The terms of the contract between British landlords and peasants is that Indian peasants were to … Read moreRainbow important questions 2019

Journey to the end of the earth question answers

Journey to the end of the earth question answers

In this post, you will get Journey to the end of the earth question answers of Rajasthan board class 12. Journey to the end of the earth author is Tishani Doshi. Journey to the end of the earth question answers (short) Q. 1. What is phytoplankton? Ans – Microscopic grasses of the sea that nourish … Read moreJourney to the end of the earth question answers

Water question answers

Water question answers

Hi, Here I provide Water question answers of Rajasthan Board book Rainbow. Water lesson writer is C.V. Raman. Water Short question answers Q 1. How was Egypt made by the river Nile? Answer – Egypt was made because River Nile brought the soil of the valley as the finest silt from Abyssinia and central Africa … Read moreWater question answers

error: Content is protected !!