Trouble in Bohemia question answers

Trouble in Bohemia, Trouble in Bohemia class 12, Trouble in Bohemia question answers, Trouble in Bohemia answers

Here I provide Trouble in Bohemia question and answers of Rajasthan board class 12 book Panorama. Trouble in Bohemia is written by Arthur Conan Doyle. Trouble In Bohemia short question answers Q. 1. Why did the king want his letters and photograph back? Ans. The king was about to marry the princess of a nearby … Read moreTrouble in Bohemia question answers

On Reading In Relation To literature answers

On Reading In Relation To literature

On Reading In Relation To literature question answer class 12 Rajasthan Board. On Reading In Relation To literature Author is Lafcadio Hearn.

Short Questions

Q 1. Who are able to read very well even before reaching the age of twenty-five year?

ANS- some rare peoples can read very well even before reaching the age of twenty-five years because they have an addiction of reading.

Q 2. How much is retained in the mind of a reader who reads only for amusement?

ANS- One or two unclear thoughts remain in the mind of a reader who only reads for fun.

Q 3. Why are most of the persons unable to express their original opinion about a book?

ANS- Most people keep turning the page up to hours for the book so that their time passes. that’s why most of the persons unable to express their original opinion about a book.

Q 4. What does the author mean by hard reading?

ANS- The author means a detailed study from a hard read.

Q 5. Explain how, according to Lafcadio Hearn, amusement and study are two different things.

ANS- According to Lafcadio Hearn, entertainment and study are two different things. After classroom studying a story or poem, it is entertainment. Knowing the meaning of each word, a detailed study is called actual study.

Q 6. What are the chief characteristics of a science book?

ANS- Some characteristics of a scientific book are following-

  • It is necessary to read carefully.
  • There is a good amount of valuable information in it.
  • Its composition is based on the best theory of science.

Q 7. What is the author opinion about a half educated person?

ANS- The author’s opinion about half-educated people is that they can’t understand the qualities of great literature. They only read for fun.

Q 8. What is the result of the habit of discipline formed in a person?

ANS- The result of a person’s discipline is that he will not only read books for entertainment. The book will have to touch his high emotions and intelligence.

Q 9. What do we find when we re-read a book?

ANS- When we read the book, again and again, we get new meanings every time. As age increases, the pleasure from such a book increases.

Q 10. Why has reading for amusement been compared with narcotic?

ANS- Reading a book for entertainment is compared with drugs because both of us waste our time, live in dreams, destroy thoughts ability.

Long Questions

Q 11. How does a great critic differ from a common person?

ANS-Great critics differ from a common person because he does not read-only for entertainment or to spend time. When he reads the book, his attention is on the book. He reads carefully. A good critic finds new hidden meanings every time. After reading a book, he is able to express an original opinion. A normal reader takes a superficial interest in the book. He can’t answer the questions of the book.

Q 12. “A good book of fiction or romance or poetry is scientific work” Explain.

ANS- All books are read carefully as a scientific book. The good book is read for knowledge, not for amusement. A book of literature i.e. of fiction romance or poetry has the same value as a scientific book. Literature also composed on the rule of different sciences, particularly the science or life or the knowledge of human nature. Thus a good book if fiction, romance, or poetry is a scientific book.

Q 13. How is the greatness of a book determined?

ANS – A great book gives us mental food. We want to read it again and again. When we read it then we find new meanings every time. As age increases, the pleasure from such a book increases. A great book grows exactly in proportion to the reader’s mind. It delights the reader more and more again and again.

Q 14. Mention the qualities of a good book.

ANS – A good book has lots of qualities. A good book always has good knowledge. Readers want to read it again and again. a good book has value as much as the scientific book. It is created on the best principles of science. It gives mental food. It should have passed the test of time. It enhances meaning expansion with the understanding of the reader.

Q 15. What should guide us in the choice of our readings?

ANS- We should only read the book which we want to read more often. We should only read valuable books. We should read books that give us new meaning on reading it again and again. We should read books that grow with the readers’ minds. We should buy the book only when we want to read it.

Q 16. What does the author mean by “A great book grows exactly in proportion to the growth of the reader’s mind?”

ANS – The author means by “A great book grows exactly in proportion to the growth of the reader’s mind is true. The good book is never old and does not die. This gives new meaning every time it reads. It gives the reader pleasure every time. Along with age the enjoyment of the book also increases. Any reader can enjoy only according to his capacity. When his understanding increases, happiness also increases.

If you like On Reading In Relation To literature question answer then share with friends  

Read moreOn Reading In Relation To literature answers

error: Content is protected !!