Third thoughts question answers

By - |

Here I provide Third thoughts question answers of Rajasthan board class 12 Rainbow. Third thoughts author is E.V Lucas.

Third thoughts question answers (Short)

Question 1. Who tells the story to the author?

Answer – A friend of the author tells the story to the author.

Question 2. When does the narrator give away his artistic articles?

Answer – The narrator gives away his artistic articles when he is tired of a picture.

Question 3. Did the narrator go to the market with the intention of buying the painting? How did it happen to buy it?

Answer – The narrator did not go to market with the intention of buying a painting. Narrator purchase painting because the dealer sold it cheap. The narrator thought it’s a good deal.

Question 4. What price did the narrator get from the buyer for the drawing?

Answer –The narrator got 50 pounds from the buyer for the drawing. He bought it for 10 shillings. He got a good profit.

Question 5. Why did the dealer sell the drawing so cheaply to the narrator?

Answer –According to the narrator, it was not a genuine turner.

Question 6. Why did the narrator feel so delighted and proud after selling a painting?

Answer – The narrator feels so happy and proud because he got a very good amount for selling painting & earn a good profit from it.

Question 7. Why does the narrator think that the dealer should get a part of the profit he had earned?

Answer – The narrator thinks that the dealer should get a part of the profit he had earned because he behaved in a good manner to him.

Question 8. In his mood of elation, what did the narrator write in the first note to the dealer?

Answer – In his happy mood, the narrator wrote in the first note to the dealer that the potential turner drawing turned out to be authentic.

Question 9. Which habit of the storyteller leads him to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer?

Answer – The storyteller leads him to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer because he had a habit of thinking.

Question 10. What did the narrator do when sleep did not come to him?

Answer – He started to examine and re-examine his idea of sending a part of the profit to the dealer.

Question 11. Why does the narrator term the bargaining as a straight forward matter between dealer and customer?

Answer – the narrator term the bargaining as a straight forward matter between dealer and customer because thinking may save him from the pangs of conscience.

Third thoughts Long questions

Get Rs 10 discount
Coupon

Use this coupon code at checkout.

More Less
Expires on: 30-11-2019

Question 12. Justify the title “third thought”.

Answer – “Third thought” is idiom created by the author E.V Lucas. It is based on a very popular idiom “second thought”. Second thought means one more consideration given to an issue. Writer changing his ideas every time directed by selfish motive.

Question 13. Mentions the reasons given by the narrator for changing his resolution with each reconsideration?

Answer – At the first narrator thought to give half profit to the dealer. The narrator changed the decision at 3.30 a.m. in late-night from half of the profit to 10 pounds. He thought 10 pounds will be sufficient. The narrator further thought the dealer will expect the same from others so 5 pounds will be enough. Next morning A businessman is never impulsed so only 1 pound is sufficient. In the afternoon he forgot about sending it.

Question 14. Why are city magnets successful according to the narrator?

Answer – According to the narrator city magnets successful according to the narrator because they have a good knowledge of business psychology and philosophy of world trade and commerce. They extort as much as possible from the customer. No obligation on customers after payment.

Question 15. How did the intended note to the dealer read and did it ever reach him?

Answer – The intended note to the dealer read that the potential turner drawing was real so he is sending half of the profit to the dealer. Then he thought about sending 10 pounds. Again when he thought he thinks 5 pounds will be enough and then 1 pound.

No, note never reached to the dealer because the narrator forgot to post it.

Question 16. ……….there is no fury like a woman scorned.’ Who is the women referred to here and why does the narrator fear her furry?

Answer – The woman referred to here is the goddess of business. The Narrator fears because in the past he did not earn any profit. If the narrator shares this profit with the dealer then the goddess of business will be fury. If the goddess of business is angry with him then his business come to end.

Read also

If you like Third thoughts question answers then share with your classmates and friends. Comment down below about Third thoughts question answers.

6 thoughts on “Third thoughts question answers”

Leave a Comment